İçindekiler
Vergi, devlet tarafından kamu giderlerinin karşılanması amacıyla gerçek ve tüzel kişilerden zorunlu olarak aldığı bir ekonomik birimdir. Kurumlar vergisi ise işletmelerden alınan vergi türlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazı içeriğimizde 2022 yılı kurumlar vergisi oranı ve bu vergi türüne dair pek çok konuyu ele alacağız.
Kurumlar vergisi, bir işletmenin 1 yıllık geliri üzerinden hesaplanmakta ve belirlenen oranda alınan bir vergi türüdür. Bu vergi yalnızca tüzel kişiliğe sahip olan işletmeler tarafından ödenmektedir. Bu durumda, şahıs şirketi kurumlar mükellefi değillerdir. Bir başka ifadeyle, bu verginin türünden muaf tutulmaktadır.
Geçtiğimiz yıl, yani 2021 yılı için devletin belirlediği kurumlar vergisi oranı %25’ti. 2022 yılı için ise bu oran düşürülerek %23 olarak belirlenmiştir. Yasal olarak herhangi bir düzenleme olmadığı takdirde vergi oranının 2023 yılı için %20’ye düşürülmesi söz konusudur.
Ayrıca, bazı vergi mükelleflerine %23 oranından daha düşük bir oranda kurumlar vergisi uygulanacağını belirtmemiz gerekmektedir. Ancak, bu mükellef gruplarının %23 oranından daha düşük oranda bir vergi ödemesi yapabilmesi için iki durum öz konusudur. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:
Söz konusu işletmelere, 5 yıl boyunca 2 puan indirim uygulanmaktadır.
Kurumlar vergisi kanununda, işletmelerin söz konusu vergiyi nasıl ödemesi ve beyannameyi nasıl vermesi gerektiği konusunda detaylı bilgilendirme yapılmaktadır. Ayrıca kanunda vergi kapsamına giren mükelleflerin kimler olduğu da belirtilmektedir. Kanuna göre vergiye tabi olan kurumlar aşağıdaki gibidir:
Kurumlar vergisi beyannamesinde, verginin mükellefi, oranı, matrahı, istisnaları ve mükellefiyet türüne dair birçok bilgi bulunmaktadır. Beyanname formu, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde hazır bir şekilde bulunmaktadır. Böylece beyanname hazırlamak için formun indirilmesi ve gerekli bilgilerin doldurulması yeterlidir.
Kurumlar vergisi beyannamesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinden indirilmektedir. Dosya indirildikten sonra gerekli bilgilerin eksiksiz bir şekilde girilmesi ve işletmenin bağlı bulunduğu vergi dairesine iletilmelidir. Beyannamelerin GİB internet sitesinden elektronik olarak gönderilmesi de mümkündür.
İlgili içerik: Vergi Türleri Nelerdir?
Kübra Taşcı