İçindekiler
Teknolojinin büyümesiyle birlikte dijital pazaryeri olarak bilinen elektronik pazaryerleri ortaya çıkmıştır. Bu sayede, fiziki ortamlarda alıcı ile satıcıyı bir araya getiren mağazalar, dijital ortama taşınarak online mağaza şeklinde hizmet vermeye başlamıştır. Bununla birlikte birçok ticari faaliyet Amazon, Etsy, Trendyol, Alibaba gibi çevrimiçi platformlar üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. Bu platformlara belli bir komisyon ödeyerek online mağaza açılabilmektedir. Fakat pazaryerinde fatura süreçleri nasıl yürütülmekte? Bu, birçok satıcının merak ettiği konulardan birisidir. Blog yazımızın içeriğinde “Pazaryeri Nedir? Pazaryerinde Nasıl Fatura Kesilir?” sorularının cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Çevrimiçi pazaryeri, alıcı, satıcı ve pazaryeri yöneticilerini bir araya getiren, şirketlerin ürünlerini veya hizmetlerini tüketicilere satabilecekleri online alışveriş platformlarıdır. Marketplace (pazaryeri) platformlarına kayıtlı olan işletmeler daha fazla müşteriye ulaşma imkanına sahip olurken aynı zamanda pazarlama maliyetlerinden de tasarruf etmektedirler. Ayrıca bu platformlar hem satıcıların hem de tüketicilerin haklarını güvence altına aldığı için sipariş alma süreçlerini çok daha basitleştirmektedir.
Pazaryerleri aslında bir e-ticaret sitesidir. Fakat burayı normal bir e-ticaret sitesinden ayıran farklar bulunmaktadır. Kendi e-ticaret sitenizde mülkün sahibi sizsiniz ve site içerisinde yalnızca siz hizmet verirsiniz. Pazaryeri sitelerinde, ürünlerinizin satışını yapmak için fiziki bir mağaza kiralar gibi online mağaza açıyorsunuz. Yani, pazaryerinde satıcılar aslında kiracı konumunda olmaktadır.
Pazaryeri olarak hizmet veren e-ticaret sitelerini güçlendiren şeylerden bir tanesi, satıcı sayısının fazla olmasıdır. Çünkü satıcının çok olması ürün çeşitliliğini artırırken müşteri sayısının da artmasını sağlamaktadır. Bu sebeple, pazaryerleri gelir elde etmek için popülerlikten beslenmektedir. Bu başlık hem dünyadan hem de Türkiye içerisindeki pazaryerlerinden örnekler vereceğiz.
Amazon, e-ticaret sektörünün mucidi olarak görülmektedir. Bu geniş internet tabanlı kuruluş, onlnie alışveriş dünyasını ele geçirmiş durumdadır. Araştırmalara göre, online olarak alışveriş yapan alıcıların %47’si ilk ürünlerini Amazon’dan satın almıştır. Buna göre, Amazon en iyi pazaryeri olarak lider konumunu sürdürmektedir.
Amazon, kitaplardan müziğe, oyuncaklardan ev eşyalarına kadar her şeyi satan, ürün yelpazesi çok geniş olan bir platform. Ayrıca, alıcılara oldukça özel avantajlar sunmasından dolayı en çok ziyaretçi çeken pazaryerlerinden bir tanesidir.
Hepsiburada, 1998’de hayata geçirilen ve Türkiye’de kurulan en eski pazaryerlerinden bir tanesidir.
Faaliyetlerine ilk olarak bir pazaryeri (marketplace) olarak başlayan Hepsiburada, binlerce satıcıya ve alıcıya ulaşmasının ardından kendi adına, platform içerisinde bir mağazada açarak hizmetlerine devam etmeye başladı. Bu, Hepsiburada’nın kendisinin de pazaryerinde satıcı olarak yer alması anlamına gelmektedir.
Trendyol’un aslında kuruluş tarihi çok eski değildir. Ancak kısa sürede önemli ölçüde büyümüş ve tüm dikkatleri üzerine çekerek popülerliğini artırmış olan bir platformdur. Faaliyetlerine giyim sektörü ağırlıklı olarak başlayan Trendyol, günümüzde A’dan Z’ye her türlü ürünün bulunduğu ve ürün çeşitliliğinin çok fazla olduğu bir platformdur. Ayrıca, influencerlar ile yapmış olduğu iş birlikleri sayesinde her zaman gündemde kalmayı başarmaktadır.
Zanaat sevenlerin uğrak yeri olan Etsy, el yapımı ve eski ürünler ile el işi malzemelerinde dünya lideri konumundadır. Günümüzde Etsy, 234’ten fazla ülkeden satıcıyı kendine çekerek dünya çapındaki zanaatkarları, sanatçıları ve küçük işletmeleri ve bunları destekleyen insanları buluşturan bir platformdur.
Çin merkezli Alibaba, doğu dünyasının Amazon’u. Çok çeşitli kategorilerdeki e-ticaret satıcılarını ve üreticilerini birbirine bağlayarak dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline gelmiştir. 463 milyar dolarlık piyasa değeri ile Alibaba, sevkiyata hazır ürünler ve stoksuz satış seçenekleri sunmaktadır.
2007’de kurulan Airnb, ev sahiplerinin dünyanın herhangi bir yerinde benzersiz konaklama rezervasyonu yapmak için kiracıları çekmek amacıyla evlerini listeleyebilecekleri bir pazaryeridir. Ayrıca hizmetleri arasına, tur rehberlerinin ilgi alanlarını ve tutkularını gezginlerle paylaşabileceği deneyimleri de ekleyerek hizmet alanında günümüzde en büyük pazaryeri konumuna ulaşmıştır.
Birçok müşteri ana arama motoru olarak pazaryerlerini kullanmaktadır. Bu sebeple, pazaryerlerinde mağaza açarak daha fazla insana ulaşma imkânı elde edersiniz. Ayrıca, müşteriler pazaryerlerinde ürün satın alırken kendilerini çok daha fazla güvende hissetmektedir.
Kendinize ait bir web sitenin SEO’sunu sürekli olarak takip etmeli, SEO için çalışmalar yapmalısınız. Ancak, pazaryerlerinin sürekli olarak yapmış olduğu SEO çalışmaları zaten var. Bu durumda size, ürünlerinizi listelerken kullanacağınız anahtar kelimeler ve reklam kampanyalarını belirlemek ve bir pazaryerinde en çok trafiği neyin çektiğini keşfetmek kalıyor.
Çok kanallı e-ticaret stratejinize daha fazla satış ve dağıtım platformu eklemek, pazaryerlerinin sağlamış olduğu destek sayesinde oldukça kolay bir şekilde yapılmaktadır. Ürün bilgilerinizin, diğer pazaryerlerinize toplu olarak yüklenmesini otomatikleştirebilirsiniz. Bu şekilde katalog ve stok verilerinizi tüm kanallarınızda aynı anda takip edebilir ve yönetebilirsiniz.
Pazaryeri entegrasyonu, pazaryeri platformları aracılığı ile satış yapan işletmelerin e-ticaret siteleri ile pazaryeri mağazalarını entegre etmelerini sağlayan yazılımlardır.
Bu entegrasyonlar, işletmelerin satış, sipariş ve e-ticaret ile ilgili süreçlerini kolayca yönetmelerine yardımcı olur. Bu nedenle pazaryerleri üzerinden satış yapan işletmelerin marketplace entegrasyonlarını kullanmaları oldukça önemlidir.
e-fatura kesebilmek için öncelikli olarak faturanın kesileceği tarafa ait bilgilere sahip olmak gerekmektedir. e-Fatura mükellefi olan bir tarafa kesilen faturaları e-fatura olarak düzenlemelisiniz. Ancak, karşı taraf e-fatura mükellefi değilse e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
e-Ticaret pazaryeri entegrasyonları ile satıcıların e-fatura kesmesi ve müşterilerine göndermesi oldukça kolaydır. Çünkü, Trendyol, Hepsiburada gibi pazaryeri sitelerinin kendi bünyelerinde e-fatura entegrasyonu bulunur. Bunlar sayesinde hatasız, hızlı ve kolayca fatura göndermek mümkündür.
Kübra Taşcı