2012 yılından itibaren Maliye Bakanlığı’nın dijitalleşme politikalarını benimsemesiyle birlikte ortaya çıkan e-dönüşüm uygulamalarının kullanımı farklı sektörlerde zorunlu hale getirilmeye başlanmıştır. Faturaların e-Belge olarak düzenlenmesi ve gönderilmesi konusunda uygulanması gereken format, standartlar ve şartlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenmekte ve güncellenmektedir. Bu noktada, SGK’ya nasıl fatura kesilir ve kesilmesi gereken faturaların neler olduğunu öğrenmek için blog yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Sağlık hizmeti sunucularına ait olan faturalar, tedavi ve teşhis hizmeti veren kuruluşların vatandaşların sağlığını korumak ve tedaviye yönlendirmek amacıyla düzenlediği faturalardır. Bu kapsamda, SGK’ya kesilmesi gereken e-faturalar, belirlenen format ve standartlar açısından 4 farklı gruba ayrılmaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu merkez ve taşra birimleri tarafından elektrik, doğalgaz, telefon, internet, televizyon gibi mal ve hizmet alımları için gönderilecek faturalardır.
Mal ve hizmet alımı için Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek faturaları kapsamaktadır.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na kesilen e-faturalar, temel fatura senaryosu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple, faturanın iptal işlemi de temel fatura senaryosu üzerinden yapılmalıdır.
Kesilen e-faturanın, iptal edilebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan e-Fatura İptal Portaline giriş yapılması gerekmektedir. e-Fatura İptal Portali üzerinden yapılan iptal talebi sonrasında, fatura numarası ve fatura bilgilerinin yazılması ve kendi mali mührüyle imzalanması gerekmektedir. İptal talebinin oluşturulmasının ardından fatura alıcısının e-Fatura İptal Portali üzerinden onay vermesi gerekmektedir. Onaydan sonra e-fatura iptal süreci tamamlanmış olur.
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Gri Portal'ı ücretsiz olarak 90 gün boyunca kullanın.
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı