SGK’ya e-Fatura Nasıl Kesilir_ SGK e-Fatura Nasıl İptal Edilir_

SGK’ya e-Fatura Nasıl Kesilir? SGK e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

2012 yılından itibaren Maliye Bakanlığı’nın dijitalleşme politikalarını benimsemesiyle birlikte ortaya çıkan e-dönüşüm uygulamalarının kullanımı farklı sektörlerde zorunlu hale getirilmeye başlanmıştır. Faturaların e-Belge olarak düzenlenmesi ve gönderilmesi konusunda uygulanması gereken format, standartlar ve şartlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenmekte ve güncellenmektedir. Bu noktada, SGK’ya nasıl fatura kesilir ve kesilmesi gereken faturaların neler olduğunu öğrenmek için blog yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

SGK’ya Kesilmesi Gereken e-Faturalar Hangileridir?

Sağlık hizmeti sunucularına ait olan faturalar, tedavi ve teşhis hizmeti veren kuruluşların vatandaşların sağlığını korumak ve tedaviye yönlendirmek amacıyla düzenlediği faturalardır. Bu kapsamda, SGK’ya kesilmesi gereken e-faturalar, belirlenen format ve standartlar açısından 4 farklı gruba ayrılmaktadır.

1. Sağlık Hizmeti Sunucularına Ait Faturalar
  • Hastane,
  • Eczane,
  • Optik,
  • Medikal

Sağlık hizmeti sunucularının göndereceği için belirlenen bir format vardır. Bu format aşağıdaki gibidir:

İlave Fatura Tipi – Mükellef Kodu – Mükellef Adı – Dosya Numarası – Dönem

İlave Fatura Tipi: Faturanın geldiği sağlık hizmet sunucusunu göstermektedir.

Mükellef Kodu: Sağlık Hizmet Sunucusunun Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) tanımlanan tesis kodudur. Eğer sağlık hizmet sunucusunun SGK’da tanımlanmış herhangi bir kodu yoksa bu bölüme “0000” yazılması gerekmektedir.

Mükellef Adı: Sağlık hizmet sunucunun Sosyal Güvenlik Kurumu’nda tanımlanan adıdır. Eğer sağlık hizmet sunucusunun SGK’da tanımlanmış herhangi bir adı yoksa bu bölümde sağlık hizmet sunucusunun ruhsatındaki adının yazılması gerekmektedir.

Dosya Numarası: Sağlık hizmet sağlayıcısı, MEDULA üzerindeki işlemlerini sona erdirdiğinde, MEDULA sistemi tarafından verilen evrak referans numarası kullanılmaktadır. Ancak, MEDULA sisteminde bu numaraların oluşturulmadığı durumlarda, bu bölüm “0000” olarak belirtilmesi gerekmektedir.

Dönem: Faturanın bağlantılı olduğu dönemdir. Yıl, ay ve gün formatında girilmesi gerekmektedir.

  • Hastane – Saglık_Has – Sağlık Tesis Kodu – Sağlık Tesisinin Adı – Evrak Referans Numarası – Dönem (yıl, ay ve gün şeklinde)
  • Eczane – Saglık_Ecz – Eczane Sicil No – Eczanenin Adı – Evrak Numarası – Dönem (yıl, ay ve gün şeklinde)
  • Optik – Saglık_Opt – Optisyenlik Müessese Tesis Kodu – Optisyenlik Müessesesinin Adı – Evrak Numarası – Dönem (yıl, ay ve gün şeklinde)
  • Medikal – Saglık_Med – Satış Merkezinin Kodu – Satış Merkezinin Adı – Evrak Numarası – Dönem (yıl, ay ve gün şeklinde)
2. Abonelik Faturaları

Sosyal Güvenlik Kurumu merkez ve taşra birimleri tarafından elektrik, doğalgaz, telefon, internet, televizyon gibi mal ve hizmet alımları için gönderilecek faturalardır.

3. Mal veya Hizmet Alımı Kapsamında Olan Faturalar

Mal ve hizmet alımı için Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilecek faturaları kapsamaktadır.

SGK’ya e-Fatura Nasıl Kesilir?

  • Fatura kesmek isteyen kurumun e-dönüşüm hizmetlerinden e-fatura’ya tıklaması ve Medula Sistemi’ne giriş yapması gerekir.
  • Fatura sonlandırma seçeneğine tıklanmalı, sonlandırılması gereken fatura grubu ve sonlandırılma tarihi seçilmelidir.
  • Sorgula seçeneğine tıklayarak sorgulama işlemli yapılmalıdır.
  • Bu noktada, fatura dönemi belirlenmekte ve e-fatura numarası oluşturulmaktadır.
  • Kesilecek faturaya, fatura numarası ile fatura numarası eklenmeli ve “sonlandır” butonuna tıklanmalıdır.
  • Bu aşamadan sonra “e-fatura oluştur” seçeneğine tıklayarak faturanın kaydı yapılır.
  • Bütün bilgilerin doğruluğu teyit edildikten sona “fatura gönder” seçeneğine tıklayarak faturanın gönderilme işlemi tamamlanmış olur.
  • Gönderilen faturalar giden fatura bölümünde kayıt altına alınır.

SGK Faturası Ne Zaman Teslim Edilir?

SGK’ya kesilen e-faturaların her ayın 15’ine kadar teslim edilmesi gerekmektedir.

SGK e-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na kesilen e-faturalar, temel fatura senaryosu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple, faturanın iptal işlemi de temel fatura senaryosu üzerinden yapılmalıdır.

Kesilen e-faturanın, iptal edilebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan e-Fatura İptal Portaline giriş yapılması gerekmektedir. e-Fatura İptal Portali üzerinden yapılan iptal talebi sonrasında, fatura numarası ve fatura bilgilerinin yazılması ve kendi mali mührüyle imzalanması gerekmektedir. İptal talebinin oluşturulmasının ardından fatura alıcısının e-Fatura İptal Portali üzerinden onay vermesi gerekmektedir. Onaydan sonra e-fatura iptal süreci tamamlanmış olur.

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo