Tarımsal Destek Vergi İadesi Nasıl Yapılır_

Tarımsal Destek Vergi İadesi Nasıl Yapılır?

Çiftçi statüsünde faaliyet gösteren kişilerin, tarımsal destekten ve tarımsal destek vergi iadesinden faydalanabilmeleri için gerekli bilgileri toplayarak, bu konular hakkında merak ettikleri sorulara cevap vereceğiz.

Tarımsal Destek Ödemesi Nedir?

Devlet, tarım sektörünü geliştirmek ve üretici çiftçileri korumak amacıyla uyguladığı politikalara ve verdiği desteklere tarımsal destek adı verilmektedir. Devlet, destekleme politikaları ile birlikte tarım ürünlerinin üretilmesini, üretimin teşvik edilmesini, üretici çiftçilerin desteklenmesini ve ülke ekonomisinde dengelerin korunmasını amaçlamaktadır. Bu sebeple, iftçilerin, tarımsal faaliyetlerine daha fazla destek sağlamak amacıyla çeşitli miktlarda destekler sağlamaktadır. Bu destekler ile çiftçiler tarımsal faaliyetlerini daha kolay ve verimli bir şekilde sürdürmektedir.

Tarımsal destekler, çiftçilerin gider kalemleri arasında yer alan tohum ve yakıt gibi büyük maddelerle ilgili masraflarının ödenmesini kolaylaştırmak amacıyla sistem üzerinden kayıtlı banka hesapları aracılığıyla sağlanan ek bir gelir olarak değerlendirilmektedir.

Çiftçiler, aldığı tarımsal desteklerin bir kısmını belirli miktarlarda vergi olarak ödemek zorunda kalabilmektedir. Ancak, bu durumlarda çiftçilere aldıkları yardımdan yapılan vergi kesintisi, tarımsal destek vergi iadesi olarak geri ödenebilmektedir. Bu, tarımsal detek vergi iadesi olarak adlandırılmaktadır.

Tarımsal Destek Vergi İadesi Nedir?

Tarımsal destek vergi iadesi, tarımsal destek ödemelerinden kesilen vergilerin geri ödenmesine verilen isimdir. Çiftçinin, ödemiş olduğu verginin iade işlemleri, internet üzerinden yürütülmektedir. Sürecin işleyişi aşağıdaki gibidir;

  • Çiftçi, online olarak başvuru yapar,
  • Başvuru sonucu yürürlüğe konur ve
  • Çiftçinin ödediği vergi, çiftçinin banka hesabına iade edilir.

Devletin ödediği destek miktarı değiştiğinden dolayı yapılan kesintilerin de miktarı değişmektedir. Buna bağlı olarak, çiftçilere geri ödenen vergi iadeleri farklı tutarlarda olabilmektedir.

Tarımsal Destek Vergi İade Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvurularınızı, internet üzerinden kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir;

  • gib.gov.tr adresi üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi’ine kullanıcı bilgileriniz ile giriş yapmalısınız. Kullanıcı bilgileriniz, TC kimlik no VKN veya e-devlet giriş bilgileriniz olabilir. Bu yöntemlerden herhangi biriyle girişinizi yapabilirsiniz. Ancak, sisteme kayıtlı bir kullanıcı adınız veya şifreniz yoksa “e-Devlet ile kayıt ol” seçeneği ile sisteme kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz.
  • İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yaptıktan sonra sırasıyla yapılması gereken işlemler bulunur. İlk olarak açılan sayfada “İşlem Başlat” seçeneğini tıklamalısınız. Sonrasında tıklamanız gereken seçenek, Vergi İşlemleri ve Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talep Dilekçesi’ dir.
  • Vergi iade talebi dilekçe formunu 4 adımda, eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalısınız.
  • İlk adımda, güncel telefon ve adres bilgilerinizi girmelisiniz.
  • İkinci adımda, iadenin yapılacağı banka hesap bilgilerinizi doğru bir şekilde girmelisiniz.
  • Üçüncü adımda ise dava bilgileri yer almaktadır.
  • Eğer 01/01/2016 tarihinden sonra açılmış bir Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talebi davasınız yoksa, Hayır seçeneğini seçerek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
  • Eğer 01/01/2016 tarihinden itibaren açılmış bir Tarımsal Destek Ödemeleri Kapsamında Gelir Vergisi Kesintisi İade Talebi davasınız varsa, evet seçeneğini seçerek ilgili alana davanın açıldığı idare, yıl / ay, tutarı, yargı mercii ve davanın esas numarası alanlarını doldurmalısınız.
  • Dördüncü adımda, tüm bu işlemlerinin tamamlanmasının ardından son kontrolleri yapmanız için bir özet ekranı yer almaktadır. Girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ettikten sonra “onayla” butonuna basarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

 Şuna da göz atabilirsiniz;

Vergi Türleri Nelerdir?

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo