e-Arşiv fatura, e-fatura mükellefi olmayan işletmelerin faturalarını elektronik ortamda kesmesini, göndermesini ve saklamasını sağlayan GİB tarafından kullanılması zorunlu tutulan bir fatura türüdür. e-Arşiv fatura kapsamına giren işletmelerin sayısı her yıl artmaktadır. Bu da, konuya dair birçok soru işaretlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Blog yazımızda, en sık merak edilenlerden “e-Arşiv Fatura İptal Edilir mi?” sorularını yanıtlayacağız.
Vergi Usul Kanunu’nca satışı belgelendiren faturaların düzenlenmesi, ibraz ve muhafaza edilmesi zorunlu tutulmuştur. e-Arşiv fatura, söz konusu faturaların elektronik versiyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tanımına bakacak olursak e-arşiv fatura, e-fatura mükellefi olmayan, vergi mükellefi olan tüzel kişilere ve vergi mükellefi olmayan kişilere düzenlenen, gönderilen, yasal olarak kağıt faturadan farkı olmayan, kağıt fatura üzerinde yer alan tüm bilgileri içeren elektronik bir fatura türüdür.
Gönderimi başarılı ve imzalanmış durumda olan ancak hatalı oluşturulmuş bir e-arşiv faturanın iptal edilmesi mümkündür.
e-Arşiv faturanın iptal edilmesi için öncelikle alıcısına iletilmiş olmalıdır. e-Arşiv faturanın oluşturulmasının ve alıcısına iletilmesinin ardından bazı sebeplerden dolayı iptal edilen faturaların, e-Arşiv fatura raporuna “fatura iptal” yazılması ve bu raporların Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderilmesi gerekmektedir.
Bir firmanın, düzenlediği faturalarını iptal etmesi veya itiraz etmesi için fatura numarası ve fatura tutarı bilgilerini imzalayarak iptal veya itiraz talep formu doldurması gerekmektedir. Ardından, fatura düzenlenen kişi talebi onayladıktan sonra fatura iptal veya itiraz işlemi gerçekleştirilmektedir.
E-Arşiv Fatura, diğer tüm ticari faturalar gibi resmileştikten sonra 7 gün içinde iptal edilebilir. İptal edilen faturaların, ertesi günün akşamına kadar Gelir İdaresi Başkanlığı’na raporlanması gerekmektedir. Faturanın resmileşme tarihi 7 günü aştığı takdirde, e-Arşiv Fatura iptali yerine müşteriden iade faturası kesmesi talep edilmelidir.
Düzenlendikten sonra gönderilen ve 7 günü geçen faturaların iptali için iade faturasını kesecek tarafın mutlaka müşteri işletmenin olması gerekir. Aksi takdirde iade faturası düzenlenemez. Müşterinin şirket olmaması halinde gider pusulası düzenlenmelidir. Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra alıcıya yeniden bir e-arşiv faturası düzenlenmeli ve gönderilmelidir.
MDP Group tarafından geliştirilmiş olan e-Arşiv Fatura Görüntüleme Çözümü, şirketlerin iş ortaklarından gelen e-arşiv faturaların tek bir platform üzerinden görüntülenmesini ve takip edilmesini sağlayan bir çözümdür. Çözüm, mükelleflerin ilettiği mailleri kontrol ederek e-arşiv faturaları firmalara göre kategorize eder ve carilerine kayıt eder. Böylece, iş ortaklarından gelen tüm e-arşiv faturalar kolay bir şekilde takip edilebilir.
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı