E-Arşiv Fatura Sorgulama Nedir_

E-Arşiv Fatura Sorgulama Nedir?

E-Arşiv fatura, bir ticari iş sürecinde alıcı ve satıcının her ikisinin de e-Fatura mükellefi olmadığı durumlarda e-Fatura ve kâğıt fatura yerine elektronik ortamda kesilen fatura türüdür. E-Arşiv fatura uygulamanın kullanımıyla ilgili gereklilikler yıllar içerisinde değişmiştir. Bu yazıda en çok merak edilen konulardan “e-Arşiv fatura sorgulama”, “e-Arşiv fatura görüntüleme” ve “gelen e-Arşiv faturaları görüntüleme” işlemlerini detaylıca inceleyeceğiz.

E-Arşiv Fatura Sorgulama Nedir?

E-Arşiv fatura sorgulama işlemi, bir belgenin doğrulunu teyit etmek amacıyla fatura bilgilerinin kontrol edilmesidir. E-Arşiv sorgulaması yapmak isteyen işletmeler, GİB e-Arşiv Fatura uygulamasına (İnteraktif Vergi Dairesi) TC kimlik no/vergi kimlik no ile giriş yapabilir ve ücretsiz olarak belge sorgulama işlemini gerçekleştirebilirler.

E-Arşiv Fatura Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-Arşiv sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ilk olarak İnteraktif Vergi Dairesi uygulamasına giriş yapmanız gerekmektedir. Portal’e giriş yaptıktan sonra sol taraftaki menüden ilk olarak “bilgilerim” sonrasında ise e-Arşiv Faturalarım” sekmelerine tıklamanız gerekmektedir. Açılan sayfa e-Arşiv fatura sorgulamasını gerçekleştireceğiniz ekrandır.

E-Arşiv fatura sorgulama ekranı üzerinden başlangıç ve bitiş tarihi seçerek o tarih aralığında adınıza kesilmiş olan tüm e-Arşiv belgelerin listesini görebilir ve aşağıdaki bilgilere erişebilirsiniz.

  • Düzenleyenin Unvanı / Adı Soyadı
  • Düzenleyenin Vergi Kimlik Numarası / TC Kimlik Numarası
  • Fatura No
  • Düzenleme Tarihi
  • Düzenleme Zamanı
  • Toplam Tutar
  • Ödenecek Tutar
  • Vergiler Toplamı
  • Para Birimi
  • Tesisat Numarası
  • Gönderim Şekli

Bu işlem sonrasında listelenen e-Arşiv faturaların listesini eğer isterseniz Excel formatında indirmeniz mümkündür. Haftalık olarak e-Arşiv faturalarınızı Excel’e indirdikten sonra tüm Excel dosyalarını tek bir dosyada birleştirebilirsiniz. Sonrasında ise tarafınıza ulaşmış olan belgeler ile bu Excel’i kontrol ederek adınıza kesilen fakat tarafınıza ulaşmayan belgeleri tespit edebilirsiniz.

E-Arşiv Fatura Görüntüleme

E-Arşiv Fatura sorgulama işleminde mükellefler faturaları görüntüleyememektedir. Sadece belirli tarih aralığında adına kesilmiş faturaların listesine erişebilmektedir. Tarafınıza kesilmiş e-Arşiv faturaları görüntülemek isteyenler Gri Portal’i kullanarak tüm e-Arşiv faturaları PDF formatında görüntüleyebilirler.

E-Arşiv Fatura Görüntüleme Nasıl Yapılır?

E-Arşiv fatura görüntüleme, işletmelerin adına kesilmiş e-Arşiv belgeleri PDF formatında görüntüleme işlemidir. Gri Portal kullanıcıları uygulamaya giriş yaptıktan sonra tarih aralığı seçerek ilgili tarih aralığında tarafına kesilmiş tüm belgelerin listesini görebilir ve bu belgeleri PDF formatında görüntüleyebilir isterlerse de indirebilirler.

Ayrıca çözümümüz mükelleflerin adına kesilmiş ama taraflarına ulaşmayan e-Arşiv faturaları otomatik olarak tespit edilmesini sağlar. Çözümümüz ile eksik faturalar için ilgili tedarikçiye hatırlatma mesajı gönderebilirsiniz.

E-Arşiv Fatura Nereden İndirilir?

E-Arşiv faturaları PDF formatında indirmek için uygulama üzerinden ilk olarak ilgili tarih aralığını seçmeniz gerekir. Fatura listesinden ilgili e-Arşiv faturayı seçerek sağ bölümden bulunan “PDF olarak indir” butonuna tıklayarak e-belgeyi cihazınıza indirebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Görüntülemenin Avantajları

  • Kullanıcılar, düzenledikleri ve adına düzenlenen e-arşiv faturaların hepsini tek bir platformdan görebilir.
  • Faturaların, alıcıya ulaşıp ulaşmadığını takip edebilir.
  • Kullanıcılar arasında, fatura iletme süreçleri otomatik olarak gerçekleşir.
  • e-Arşiv belgelerin tümü PDF formatında içeriği görüntülenebilir.
  • İstenen e-arşiv belgeler, “PDF olarak indir” seçeneği ile bilgisayara indirilir.
  • Tarih aralığı veya düzenleyen kişi filtreleri seçeneği ile tüm e-arşiv belgelerine kolay ve hızlıca ulaşılır.

Şuna da göz atabilirsiniz;

Adınıza Düzenlenen e-Arşiv Faturaları Nasıl Görebilirsiniz?

e-Arşiv Fatura PDF Formatında Nasıl Görüntülenir?

Gri Portal Logo

Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.

turk-telekom-logo