İçindekiler
e-Fatura ve e-Arşiv sistemleri, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan e-dönüşüm sistemleri arasındadır. Bu iki elektronik fatura türü, işlevsel olarak birbirine benzese de iki sistem arasında bazı farklar bulunmaktadır. e-Fatura ile e-Arşiv Arasındaki Farklar ‘ın neler olduğunu incelemeden önce e-fatura nedir? e-arşiv fatura nedir? sorularını yanıtlayalım.
e-Fatura, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 2010 yılında kullanıma sunulmuş, e-fatura mükellefi olan işletmeler arasında gerçekleşen alışverişi belgelemek amacıyla düzenlenen faturaların, elektronik ortamda hazırlanmasını, gönderilmesini ve saklanmasını sağlayan bir e-dönüşüm sistemidir.
Standart ve formatı GİB tarafından belirlenmiştir ve hukuki olarak matbu fatura ile aynı özelliklere sahiptir. Elektronik fatura, limited, anonim, gerçek ve şahıs şirketi olarak faaliyet gösteren tüm işletmeler tarafından kullanılabilmektedir.
e-Arşiv, e-fatura mükellefi olmayan kişilere veya işletmelere düzenlenmesi gereken faturaların elektronik ortamda hazırlanmasını, gönderilmesini ve saklanmasını sağlayan bir sistemdir. Önceden e-arşiv fatura sistemine geçebilmek için e-fatura mükellefi olma şartı aranırken şu anda e-fatura mükellefi olmadan da sisteme geçiş yapmak mümkündür.
Tebliğ gereği, her iki tarafın da e–fatura mükellefi olması durumunda e–fatura kesilmesi zorunludur. Eğer her iki tarafından biri e–fatura uygulamasına henüz dahil olmamışsa, e–arşiv faturası da kesilebilir. Bu durumda, e-fatura yerine e-arşiv fatura düzenlenmesi yalnızca karşı tarafın e-fatura mükellefi olmadığ durumlarda kesilebilmektedir.
e-Fatura düzenlenmenin zorunlu olduğu satış işlemlerinde e-arşiv faturanın kesilmesi mümkün değildir. e-Fatura sistemine kayıtlı olan birine e-arşiv fatura kesilmesi durumunda işletmeler özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalmaktadır.
e-Fatura sistemine kayıtlı olan bir iş ortağına kesilen e-arşiv faturanın iptali için verilen süre fatura kesildikten itibaren 7 gündür. Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan e-Arşiv Portal’ın iptal ve itiraz portalı aracılığı ile iptal işlemleri yapılabilmektedir. Böylece mükellefler, yanlışlıkla veya hatalı olarak düzenlediği e-arşiv faturaları iptal edebilmektedir. İptal süresi aşıldığı takdirde ise alıcının satıcıya iade faturası kesmesi gerekmektedir.
Bir e-Arşiv faturanın iptali gerçekleştikten sonra ertesi gün akşamına kadar GİB’e rapor edilmesi gerekmektedir.
e-Fatura ve e-Arşiv sistemleri, operasyonel iş süreçlerinin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yürütülmesine imkân sunarak zamandan ve paradan tasarruf edilmesini sağlarken çalışan verimliliğini de artırmaktadır. Aynı zamanda bu sistemler sayesinde zamandan ve mekândan bağımsız olarak, internet bağlantısının bulunduğu her yerden fatura oluşturmak ve göndermek mümkün hale gelmektedir.
Şunlara da göz atabilirsiniz:
Kübra Taşcı