Gelir İdaresi Başkanlığı, fatura ve makbuzların daha kolay hazırlanması, gönderilmesi ve saklanması gibi kolaylıklar sağlaması ve Türkiye’nin dijital olarak dönüşmesi amacıyla bu belgelerin elektronik ortamda düzenlenmesi için çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda, ortaya çıkan ve işletmeler tarafından kullanılması zorunlu olan uygulamalardan birisi de e-gider pusulası’dır. Bu belge, vergi mükellefi olanlar ve olmayanlar arasında düzenlenen ve kanunda standardı belirlenmiş olan uygulamalardandır. Blog yazı içeriğimizde e-Gider Pusulası ile ilgili birçok detaya değindik.
Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan ürün ve hizmetlerin belgelendirilmesi amacıyla kullanılan belgeye gider pusulası denmektedir. Ayrıca, satılan bir ürünün iade edilmesi gibi durumlarda da gider pusulası düzenlenmektedir. Gider notu, her işletmenin kazançlarını yasal olarak göstermesi ve sorunların çözülmesi açısından önemlidir. Faturanın yasal olarak düzenlenemediği durumlarda gider pusulası fatura yerine geçen resmi bir belge niteliği taşımaktadır.
e-Gider pusulası, kağıt olarak düzenlenen gider pusulasının dijital ortamda hazırlanmasını, muhatabına gönderilmesini, saklanmasını ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na yine elektronik olarak iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Başka bir ifadeyle, e-gider pusulasını mükelleflerin gider raporlarını elektronik ortamda yapmalarını ve doldurmalarını sağlayan bir uygulama olarak tanımlayabiliriz.
Elektronik gider pusulası, matbu gider pusulasının elektronik versiyonu olduğundan dolayı aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Maliye Bakanlığı, vergi uyumunu riskli veya yetersiz bulduğu mükellef veya mükelleflerin yazılı bildirimde bulunarak e-gider pusulası uygulamasına geçmelerini zorunlu kılmaktadır. Bakanlık, bu mükellefleri faaliyet, ciro, sektör ve tutar gözetmeksizin vergiye tabi tutar. Mükellefler, tebligat yapıldıktan sonra 3 ay içinde bu uygulamaya geçmek zorundadır.
e-Gider pusulasını geçme zorunluluğu yazılı olarak bildirilen mükellefler, tebliğde belirtilen süreler içerisinde uygulamaya alınmalı ve gider pusulalarını e-gider pusulası olarak düzenlenmelidir. Bu mükellefler, bildirimde bulunulan süreler içinde uygulamaya geçiş yapmazlarsa, kanunda belirtilen hükümler uygulanmaktadır.
Gider belgesinin, elektronik ortamda düzenlendikten sonra en az bir tane örnek çıktının alınması ve bu çıktının belgeyi düzenleyen taraf ile muhatap tarafın ıslak imza ile imzalaması gerekmektedir. Gider pusulasını veren taraf, pusulayı basılı olarak saklamalı ve sunmalıdır. Belge, muhatabına elektronik ortamda veya kâğıt olarak gönderilebilir. Ancak, kâğıt olarak gönderilmesi halinde, kâğıt belgenin her iki tarafça ıslak imza ile imzalanmalıdır.
Vergi Usul Kanunu’nun 426 sayılı Genel Tebliği kapsamında yeni nesil ödeme kayıt cihazlarından biri olan e-Gider pusulası bilgilerinin yer aldığı e-Gider Pusulası Bilgi Fişinin 2 nüsha oluşturulması ve imzalanması halinde, bu nüshalar da e-gider pusulasına ait kâğıt nüsha yerine geçmektedir. Bu kâğıt kopyalar elektronik kopyaların yerine geçer. Bu belgenin basılı kopyalarını edinmek, başvurunuzu elektronik ortamda düzenleme ve saklama ve bilgi fişlerinizi her iki tarafça da yasalara uygun olarak saklama yükümlülüğünüzü ortadan kaldırmaz.
Bazı bilgilerin pusulada bulunması zorunlu tutulmuştur. Bu bilgiler aşağıdaki gibidir;
Sisteme geçiş yapabilmek için 3 farklı yol tercih edilebilir.
Şunlara da göz atabilirsiniz:
Gider Pusulası Hangi Durumlarda Düzenlenir?
e-Gider Pusulası Zorunluluğu Nedir?
İçerik Pazarlaması Uzmanı
Sunucularımız Türkiye’nin tek Tier 3 (yüksek güvenlikli) veri merkezi sertifikasına sahip olan Türk Telekom Gayrettepe İstanbul veri merkezinde barındırılmaktadır.
Kübra Taşcı