İçindekiler
Günümüzde dijitalleşmenin etkileri hem sosyal hayatımızda hem de iş hayatımızda görülmektedir. Birçok işlemin dijital bir ortamda gerçekleştirilmesinin sonucu olarak iş dünyasında kullanılan belgeler de dijital ortama taşınmıştır. Dijitalleşen bu belgeler arasında kullanımı en yaygın olan e-fatura ve e-arşiv fatura sistemleridir. e-fatura uygulamasına geçişi zorunlu tutulan mükellefler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sağladığı kolaylıklardan ötürü zorunlu olmasa bile gönüllü olarak e-faturaya geçen pek çok işletme bulunmaktadır. Elektronik fatura, geleneksel faturaya kıyasla çok daha hızlı bir şekilde düzenlenmesi ve alıcısına hızlı bir şekilde iletilmesi özelliği ile verimliliği ciddi anlamda artırmaktadır. Ayrıca, kâğıt faturaya göre daha güvenli bir sisteme sahip olmasından dolayı pek çok işletme tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Sağladığı bu faydalardan ötürü şahıs şirketlerinin de ilgisini çeken bu uygulama, “şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir mi?” diye sorulmasına sebep oluyor. Blog yazımızda bu soruya ve daha fazlasına yanıt veriyor olacağız.
E-fatura, yapılan alışveriş karşılığında elektronik ortamda düzenlenen faturadır. Fatura düzenleme, alıcısına iletme ve saklama gibi tüm fatura süreçleri elektronik ortamda yapıldığı ve kâğıt fatura kullanma ihtiyacını ortadan kaldırdığı için giderek daha fazla şirket e-fatura sistemine geçmektedir.
e-Fatura kesebilmek için hem satıcının hem de alıcının e-fatura mükellefi olması gerekmektedir. Karşı tarafın e-fatura mükellefi olmayan bir işletme veya gerçek kişi olması durumunda e-arşiv fatura düzenlenmektedir.
Şahıs Şirketleri e-Fatura Kullanabilir mi? sorusuna cevap vermeden önce, şahıs şirketinin ne olduğuna bir bakalım.
Şahıs şirketi, tek veya birden fazla ortak ile kurulabilen, şirket ortaklarının sorumluluklarının sınırsız olduğu ve ortak ile kurucularının isteğine bağlı olarak tüzel kişiliğe sahip olabilecek bir şirket türüdür.
Dijital dönüşümün getirdiği kolaylıklardan faydalanmak isteyen şahıs şirket sahiplerinin akıllarında “acaba şahıs şirketleri de e-fatura kullanabilir mi?” sorusu oluşuyor. e-Fatura sistemine geçiş yapabilmek için gerçek veya tüzel kişi olmak yeterlidir. Gerçek ve tüzel kişileri; anonim şirketler, limited şirketler ve şahıs şirketler oluşturduğu için şahıs şirketlerinin de e-faturaya geçmeleri mümkündür.
Şahıs şirketlerinin e-fatura başvuru süreci, diğer şirketler türleri ile aynı şekilde ilerlemektedir. Öncelikle, e-fatura başvurusunun yapılabilmesi için Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür temin etmeleri gerekmektedir. Bunun akabinde, GİB Portal veya özel entegratör aracılığı ile e-fatura başvuru işlemlerini başlatılmaktadır.
Başvuru işlemleri ile ilgili detaylı bilgi edinmek için “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” ve “e-Arşiv Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” adlı blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.
Kübra Taşcı