Katma Değer Vergisi (KDV), ülkemizde mal ve hizmet alışverişlerinde ödenen bir dolaylı vergi türüdür ve en önemli vergi kalemlerinden biridir. KDV, mal veya hizmetin teslim alan tarafından teslim edene ödenir ve tüketim vergisi olarak bilinmektedir. Vergi mükellefi tarafından yapılan alışverişlerden toplanmakta ve devlete ödenmektedir.
Katma Değer Vergisi (KDV), satış bedelleri ile alış bedelleri arasındaki fark olan katma değerin vergilendirilmesidir. KDV oranları ise sektöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. 2023 öncesine kadar Türkiye’de KDV vergi oranları %1, %8 ve %18 iken cumhurbaşkanlığı kararı ile bu oranlar değiştirildi.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile %8 KDV’ye tabi olan mal ve hizmetlerin KDV oranı %10’a yükseltildi. %18 olarak uygulanan KDV oranı ise %20’ye yükseltildi. Yapılan yeni düzenleme, 10 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
Karara göre, şampuan, sabun, deterjan, tuvalet kağıdı, havlu kağıt bebek bezi, ıslak mendil gibi ürünlerde KDV oranı %8’den %10’a çıkarıldı. Mobilya, elektronik ürünler, beyaz eşya, sigara ve alkol sektörlerinde KDV oranı %20’ye yükseltildi. %1 KDV alınan ürünlerin oranında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.
KDV tutarının mal ve hizmet bedeline eklenmemiş haline KDV hariç tutar; eklenmiş bedeline ise KDV dahil tutar adı verilmektedir.
KDV tutarı hesaplanırken kullanılan formül şudur:
KDV Tutarı: Mal veya Hizmetin Bedeli x (KDV Oranı /100)
Mal veya hizmet bedelinin 1.000 TL, KDV oranının ise %20 olduğunu varsayalım.
1.000 x0,20 = 200 tl KDV’si,
1.000+200=1.200 TL KDV dahil toplam tutardır.
KDV, bir malı ya da hizmeti satın alan kişinin bu mal veya hizmet için satıcıya ödediği vergidir. Türkiye’de KDV oranları ise %1, %10 ve %20 olmak üzere üç farklı seviyede uygulanmaktadır.
KDV beyannamesi, vergi mükelleflerinin satışa konu olan mal veya hizmetlerden elde ettikleri gelir üzerinden, devlet tarafından belirlenen oranlara göre ne kadar vergi ödemekle yükümlü olduklarını devlete bildirdikleri bir beyannamedir.
KDV beyannamesi hazırlamak için KDV Formunun doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir. KDV beyannameleri siyah veya mavi kalem kullanılarak doldurulmalıdır. Doldurulmuş formu göndermenin birkaç yolu vardır.
KDV beyannameleri, her ayın 24’üne kadar gönderilmelidir. Ödemeler ise KDV beyannamesinin verildiği ayın 26.günü akşamına kadar ödenmesi gerekmektedir.
Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;
KOBİ’lerin Ödemesi Gereken Vergiler Nelerdir?
Evden e-Ticaret Yapanlara Vergi Muafiyeti
Kübra Taşcı