İçindekiler
e-İrsaliye, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından zorunlu hale getirilen ve günümüzde birçok mükellef tarafından kullanılan e-dönüşüm sistemlerinden biridir. GİB, her geçen yıl e-belgeler ile ilgili yeni tebliğler yayınlayarak e-dönüşüm sürecine yenilikler getirmektedir. 2023 yılında gelen yeni bir yenilik ise e-irsaliyede karekod zorunluluğudur.
e-İrsaliye, GİB Tarafından yayınlanan kanun ve mevzuatlar çerçevesinde e-irsaliyenin dijital ortamda düzenlenmesini, alıcının irsaliyeyi kabul etme veya reddetme durumunu satıcıya dijital ortamda bildirmesini sağlayan bir sistemdir. Başka bir ifadeyle, bir malın taşınması ve sevk edilmesi sürecinde gerekli olan irsaliye belgesinin elektronik olarak hazırlanmasını sağlayan uygulamadır. Kâğıt irsaliye ile aynı hukuki niteliklere sahiptir ve aynı bilgiler yer almaktadır. Ek olarak, elektronik irsaliyeye sevkiyatı gerçekleştirecek olan şoförün bilgileri, aracın plakası ya da taşımayı gerçekleştiren kargo firmasının bilgileri eklenmektedir.
e-İrsaliyede mutlaka bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın her yıl yaptığı düzenlemelerle birlikte e-dönüşüm kapsamına dahil olan mükelleflerin sayısı artmaktadır. GİB’in son düzenlemesine göre 2022 ve sonraki hesap dönemlerinde cirosu 10 milyon TL ve üzerinde olan mükelleflerin e-irsaliye geçme zorunluluğu bulunmaktadır.
GİB, 17.02.2023 tarihinde yayınlamış olduğu e-Belgelerde Karekod Standardı Kılavuzu ile e-belgelerde karekod bulunma zorunluluğu getirmiştir. e-İrsaliye, karekod bulunması zorunlu olan belgeler arasında yer almaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın amacı dijital olarak düzenlenen belgelerin elektronik ortamda sorgulanmasını, görüntülenmesini ve doğrulanmasını karekod ile kolay bir şekilde gerçekleştirmektir.
509 Sıra No.lu VUK‘un kapsamına göre, internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, e–Arşiv Fatura uygulamasını kullanmak zorunda olup, yaptıkları satışlara ilişkin e–Arşiv Faturalarını elektronik ortamda iletmek durumundadır. Sevki yapılan malın yanında e-irsaliyenin bir örneğinin yerine geçen kâğıt çıktısının veya sevk irsaliyesinin bulunması gerekmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan duyuru kapsamında, e–ticaret yapanların, satışı gerçekleşen malın yanında zorunlu olarak bulunması gereken e–irsaliye örneğinin yerine “e–irsaliye karekodu“ ibaresini içeren karekodun çıktısını veya etiketini kullanma imkânı sunulmuştur.
Ambalaj ya da paketin üzerinde yer alması gereken karekod çıktısı veya etiketinin doğru, kusursuz ve okunabilir olması bu yöntemde kullanılırken göz ardı edilmemesi gereken önemli bir noktadır.
Şunlara da göz atabilirsiniz;
Şarj İstasyonu İşletmecilerinin e-Fatura Zorunluluğu
Eczacılar için e-Fatura Zorunluluğu
Demir – Çelik Sektöründe e-Fatura ve e-Defter Zorunluluğu
Araç Alım-Satım ve Kiralama Yapanlar İçin e-Fatura Zorunluluğu
Akaryakıt Sektöründe e-Fatura Zorunluluğu
e-Belgelerde Karekod Zorunluluğu
Kübra Taşcı